Ter Groene Poorte viert gouden, zilveren én bronzen medailles
Bakkerij-, Slagerij-, Hotelschool Brugge grote slokop op Artisan-beurs
Van 28 september tot 1 oktober vond in Kortrijk Expo voor de eerste keer de Artisan-beurs plaats, een samensmelting van het vroegere Broodway, Meat Expo en Tavola. Een grootschalige voedingsbeurs dus, waar Ter Groene Poorte niet mocht ontbreken. De beurs vormde eveneens het decor voor verschillende vakwedstrijden.
Goud op Aspirant Baker
Het Belgisch kampioenschap Aspirant Baker startte met dertig deelnemers uit verschillende scholen. Acht finalisten mochten zich op 28 en 29 september met elkaar meten in verschillende disciplines. "Trots kunnen we meedelen dat onze leerling Alexander Dossche het goud wist binnen te halen. Alexander volgt een 7de leerjaar Proces- en kwaliteitsverantwoordelijke bakkerij (optie brood). Het werd een intense wedstrijd waarin Alexander zijn aangeleerde vakmanschap kon omzetten in de praktijk. Gecoacht door Glenn Schutyser, Jeroen Ryckeboer en Thomas Beyne werd hij de terechte eindlaureaat na een intensieve voorbereiding."
Het programma vroeg het uiterste van de techniek en creativiteit van de deelnemers. In zes uur tijd moesten de 8 finalisten een breed assortiment aan bakkerijproducten afleveren. Van gerezen bladerdeegproducten over zachte luxeproducten en dertig broodjes, fantasiebroden en traditionele stokbroden, tot een prestigieus broodsierstuk. Alles uit de broodbakkerij dus met focus op kwaliteit en creativiteit.
Goud op de wedstrijd Beste Belgische Cake van 2025
Voor deze wedstrijd, georganiseerd door Bakkers Vlaanderen, werden vier cakes verwacht, verdeeld over twee categorieën: de klassieke 4/4-cake en een vrije creatie. De deelnemers moesten daarbij rekening houden met strikte voorwaarden: een welbepaald gewicht, een eetbare afwerking en productie volgens specifieke normen.
Onze leerkracht Thomas Beyne wist in deze uitdagende competitie te schitteren. Met zijn verfijnde techniek, oog voor detail en uitzonderlijk vakmanschap overtuigde hij de jury volledig. Hij sleepte de titel ‘Beste Cake van 2025’ in de wacht en werd bekroond met een gouden medaille.
De jury prees zijn inzending om de harmonie van smaken, de ambachtelijke uitvoering en de originaliteit waarmee hij de klassieke cake naar een hoger niveau tilde. Dankzij zijn creativiteit en passie voor het bakkersvak wist Thomas zich duidelijk te onderscheiden van de andere kandidaten.
Zilver en brons in de Chocolate Awards
De Belgium Chocolate Awards, een organisatie van het vakblad Chocolaterie, bekronen de beste chocoladeproducten in vijf categorieën: Praline, Bean-to-Bar, Relatiegeschenk, Holgoed en White Label. Ook voor aanstormend talent is er een wedstrijd “beste praline van het jaar” voor studenten.
"Onze postsecundaire bakkerijleerlingen, Eryn Creyf en Basile Verschatse, behaalden zilver in deze categorie. Een welverdiende tweede plaats onder leiding van hun coach en leerkracht chocolaterie Wim Denduyver. De bronzen medaille ging naar onze pas afgestudeerde Yana Volckaert."
